Home Ekonomski Preokreti: Brzi ili Spori?

Ekonomski Preokreti: Brzi ili Spori?

Ekonomski potresi su centralna tema modernog svijeta. Brzina kojom se ovi preokreti dešavaju i njihov uticaj na radna mjesta i privredu općenito često su predmet debate i zabrinutosti. Pogotovo kada govorimo o tehnološkom napretku poput umjetne inteligencije i automatizacije, postavlja se pitanje kojom brzinom se dešavaju ekonomske promjene i kakav je njihov stvarni utjecaj na radnu snagu.

Mnogi tvrde da tehnološki napredak znači da ekonomske promjene postaju sve brže i da kada roboti preuzmu vlast, rezultati su trenutni. Stariji radnici često gube posao, a to može imati ozbiljne posljedice po njihove karijere i egzistenciju.

Međutim, stvarnost možda nije tako jednostavna. Pogledajmo primjer ekonomske promjene u industriji pokretača. Kada su se pojavili kamioni i preuzeli poslove vozača zaprežnih vozila koji su vozili zaprege životinja i vukli vagone u Americi u 19. vjeku, mnogi su predviđali katastrofu za vozače.

Tačno je da se broj vozača smanjio, ali ono što je još interesantnije je da je povećana prosječna starost vozača. Zašto? Jer najveći pad broja vozača dolazi od mlađih radnika koji se nisu bavili strukom. U Velikoj Britaniji, zaposlenost u proizvodnji među radnicima u njihovim 60-im godinama je zapravo bila veća u 2018-19 nego u 1994-95, uprkos smanjenju radnih mjesta u proizvodnji od 38%. Stariji radnici ostaju u sektorima u padu, dok mlađi radnici traže druge mogućnosti.

Ovo je važna lekcija koju treba uzeti u obzir kada razmišljate o ekonomskim promjenama. Umjesto pretpostavke da će svi brzo izgubiti posao zbog tehnološkog napretka, moramo razmotriti složeniju sliku. Ekonomski potresi mogu donijeti velike izazove, posebno ako su brzi, ali je također vrijeme da ažuriramo način na koji razmišljamo o takvim promjenama. Ako ništa drugo, premalo je takvih slučajeva, a mlađi radnici često plaćaju cijenu nespremnosti.