Home Kako odabrati pravu dužinu za reklame i online oglase

Kako odabrati pravu dužinu za reklame i online oglase

Photo by Yuting Gao: https://www.pexels.com/

Jeste li ikada vidjeli oglas na internetu i niste shvatili da vam neko nešto prodaje? Ovi skriveni oglasi su prave dužine da prenesu vašu poruku bez da vam daju vremena da se isključite. Precizni su, zanimljivi i odrade posao. Pa kako ih možete oponašati? U ovom vodiču saznajte kako odabrati pravu dužinu za svoje reklame i online oglase.

Zašto je dužina važna u oglašavanju?

Dužina oglasa igra ključnu ulogu u njegovoj djelotvornosti. Proučavajući povijest oglašavanja, primjećujemo da su reklame od 60 sekundi bile popularne 1950-ih i 1960-ih. Ali kako su se navike gledanja promijenile, oglašivači su se morali prilagoditi. Danas imate izbor od 5, 10, 15, 30, 60 i 90 sekundi za TV reklame.

Kako odabrati pravu dužinu?

Istraživanja pokazuju da je 30 sekundi optimalna dužina za TV reklame jer omogućava uključivanje sve tri vrste memorije u mozgove ciljne publike: semantičke, epizodne i proceduralne/somatske. Dobra reklama stimuliše ove banke memorije koristeći slike, zvuk, slogane i druge elemente.

Kada odabrati kraće oglase?

Kratke reklame od 15 sekundi efikasne su za promociju lokalnih događaja i već etabliranih brendova. Međutim, za nove kompanije ili složene proizvode/usluge, 15 sekundi može biti premalo.

Kada odabrati dugačke oglase?

Duge reklame su prikladne kada je potrebno detaljno objasniti proizvod/uslugu ili stvoriti dublju emocionalnu vezu s publikom. Usklađivanje tempa i razbijanje monotonije ključno je da zadrži interes gledatelja.

Konačno, ne postoje čvrsta i brza pravila o dužini oglasa. Eksperimentirajte s različitim dužinama i prilagodite ih svojim marketinškim ciljevima. Ključno je ispričati nezaboravnu priču i privući pažnju gledaoca. Sretno u kreiranju vaših oglasa!