Home Pogledajte najskuplje reklame svih vremena

Pogledajte najskuplje reklame svih vremena

Najskuplje Reklame Svih Vremena: Kako Su Poznati Brendovi Trošili Milione na Promociju

Najskuplje Reklame Svih Vremena

Poznati brendovi su uvijek u potrazi za kreativnim načinima kako bi privukli pažnju javnosti na svoje proizvode i usluge. Jedan od najefikasnijih načina za postizanje ovog cilja su skupi video klipovi. Ovi promotivni klipovi ponekad koštaju i po nekoliko miliona dolara, ali rezultati mogu biti spektakularni.

1. Jaguar British Villains – 8 miliona dolara

U ovoj reklami iz 2014. godine glume čak tri britanska glumca: Ben Kingsley, Mark Strong i Tom Hidlston. U ovoj skupoj reklami za automobile marke Jaguar, objašnjavaju zašto su Britanci uvijek dobar izbor za uloge negativaca u holivudskim filmovima.

2. Microsoft Empowering – 8 miliona dolara

Ideja ovog oglasa je da skrene pažnju na brojne korisne tehnologije koje su kreirane uz pomoć Microsoft softvera. Reklama je prvi put emitovana na poluvremenu Super Bowla 2014.

3. Kia The Truth – 8 miliona dolara

Laurence Fishburne je bio zvijezda ove reklame iz 2014. Ponovio je ulogu Morpheusa iz filma The Matrix, s tim da je u ovoj reklami njegov zadatak bio da uvjeri bračni par da kupi luksuzni model automobila marke KIA.

4. Pepsi Radost Pepsija – 8,1 milion dolara

Britney Spears bila je na vrhuncu svoje slave 2001. godine, zbog čega ju je u to vrijeme kompanija Pepsi angažovala da bude dio njihove skupe reklame.

5. Carlton Draft Skytroop Show – 9 miliona dolara

Spektakularna reklama australskog brenda piva Carlton Draft prikazuje ogromnu kriglu piva koja pada iz aviona na stadion, ali ne prije nego što stotine padobranaca iskoče, odnosno ispadnu. Međutim, to nisu najluđe stvari koje se dešavaju u ovoj reklami.

6. Bud Light Up for Whatever – 12 miliona dolara

U ovoj kreativnoj reklami za Bud Light pivo, kroz skrivene kamere pratimo dan anonimne osobe, tokom kojeg slučajno završi u limuzini punoj djevojaka, upoznaje glumicu Minku Kelly, upoznaje glumca Dona Cheadlea sa lamom u liftu, prisustvuje zabavi sa blizancima, igra stoni tenis sa Arnoldom Švarcenegerom i konačno peva sa grupom OneRepublic na njihovom nastupu.

7. Chrysler uvezen iz Detroita – 12 miliona dolara

Kada je emitovana tokom Superboula 2011. godine, ova reklama za Chrysler ostavila je veliki utisak na mnoge stanovnike Detroita, grada u kojem je ova automobilska kompanija osnovana. U reklami se pojavljuje i reper Eminem, jedan od najpoznatijih stanovnika ove američke metropole.

8. Aviva imena – 13,4 miliona dolara

Kako bi obavijestila javnost o njihovoj promjeni imena, britanska osiguravajuća kuća Aviva je 2008. godine napravila reklamu sa Bruceom Willisom, El McPhersonom, Ringom Starrom i Alice Cooperom, u kojoj ove zvijezde objašnjavaju zašto su odlučile promijeniti svoje pravo ime.

9. Ginisova prekretnica – 16 miliona dolara

Ova reklama za Guinness pivo snimljena je u argentinskom selu Iruja. Počinje od domina koje padaju jedna na drugu, a taj niz se nastavlja knjigama, frižiderima, gumama, automobilima i mnogim drugim stvarima, sve dok se na kraju ne otkrije velika statua krigle s Guinness pivom.

 

10. Chanel The Film – 33 miliona dolara

Nicole Kidman glumi popularnu glumicu koja se zaljubljuje u nepoznatog pisca u reklami za parfem Chanel No.5 iz 2004. godine. Vjerovali ili ne, budžet za ovu reklamu je bio 33 miliona dolara, a režirao ju je Baz Luhrmann, koji je sa Kidmanovim nekoliko godina ranije surađivao na filmu Moulin Rouge.

 

Ove reklame predstavljaju samo mali dio ogromnih marketinških kampanja koje su poznati brendovi provodili kako bi privukli pažnju javnosti. Izdaci za ove reklame su svakako impresivni, ali su donijeli značajne rezultate za brendove koji su se usudili uložiti toliko sredstava u kreativne i nezaboravne reklamne kampanje.