Home Kako umjetna inteligencija transformira e-mail marketing: Povećajte efikasnost

Kako umjetna inteligencija transformira e-mail marketing: Povećajte efikasnost

Kako umjetna inteligencija transformira marketing putem e-pošte

E-pošta je dugo bila omiljena taktika mnogih marketinških stručnjaka, a nova istraživanja otkrivaju da dodavanje umjetne inteligencije (AI) u kombinaciju može uvelike povećati njenu učinkovitost. Prema istraživanju Ascend2 i RPE Origin, čak 57% marketera iz kompanija sa 500 ili više zaposlenih koristi AI za svoje email kampanje.

Ovo je dvostruko više nego prije godinu dana, kada je samo 26% marketera koristilo AI u kampanjama e-pošte. Također, dodatnih 25% planira uvesti umjetnu inteligenciju u svoje aktivnosti e-mail marketinga u bliskoj budućnosti.

AI Transformiše E-mail Marketing

Snažni preliminarni rezultati istraživanja sugeriraju da je AI transformirao e-mail marketing. Većina marketinških stručnjaka koji koriste AI za svoje e-mail kampanje (99%) izvještava da su postigli pozitivne rezultate. AI donosi brojne prednosti u e-mail marketingu, uključujući:

  • Personalizacija Sadržaja: 50% marketinških stručnjaka koristi AI za personalizaciju e-mailova.
  • Ponovno Ciljanje: 47% koristi AI za ponovno ciljanje korisnika.
  • Optimizacija Naslova: 47% optimizira naslove e-mailova uz pomoć AI.
  • Dinamičko Generiranje Sadržaja: 44% koristi AI za dinamičko generiranje sadržaja.
  • Optimizacija Vremena Slanja: 44% koristi AI za određivanje najboljeg vremena slanja e-mailova.
  • Prediktivna Analitika za Ponašanje Kupaca: 40% koristi AI za analizu ponašanja kupaca i prilagodbu e-mailova prema tome.

Todd Lebo, izvršni direktor Ascend2, naglašava važnost AI u marketingu putem e-pošte, rekavši: “AI će biti izuzetno važan u napredovanju. Marketeri shvaćaju da postoji toliko mnogo kanala van njihove kontrole, ali s e-poštom, mogućnost kontrole vašeg publika je mnogo dublja, a AI će pomoći personalizaciji, ciljanju i ponovnom usmjeravanju tih poruka mnogo efikasnije.”

Izazovi u Korištenju AI

Iako je AI donio mnoge prednosti e-mail marketingu, postoje i izazovi koje marketinški stručnjaci moraju savladati. Neki od tih izazova uključuju:

  • Privatnost i Zaštita Podataka: 45% marketinških stručnjaka brine se o privatnosti korisnika i zaštiti podataka.
  • Kvalitet Podataka: 42% ističe izazove u vezi sa kvalitetom podataka.
  • Nedostatak Internog Znanja: 40% smatra da nedostaje interno znanje o korištenju AI.
  • Nedostatak Strategije: 39% marketinških stručnjaka osjeća nedostatak efikasne strategije za korištenje AI.

Uprkos izazovima, AI ima potencijal da dramatično poboljša email marketing. I dok 14% marketera još uvijek ne koristi AI u email kampanjama i ne planira to učiniti u budućnosti, stručnjaci ističu da mnogi od njih nisu istražili sve mogućnosti koje AI pruža za poboljšanje svojih marketinških aktivnosti.

Lebo zaključuje: “Možda ne povezuju činjenicu da mnogi njihovi marketinški programi već koriste umjetnu inteligenciju za stvari poput segmentacije publike i drugih funkcija.”

Iako je umjetna inteligencija već donijela značajne promjene u marketingu putem e-pošte, očekuje se da će njegov utjecaj rasti kako trgovci bolje razumiju njegove mogućnosti i prednosti.