Home Facebook Ostaje Na Vrhu Kada Je U Pitanju Oglašavanje na Društvenim Mrežama

Facebook Ostaje Na Vrhu Kada Je U Pitanju Oglašavanje na Društvenim Mrežama

Facebook i dalje prva opcija za Oglašavanje na Društvenim Mrežama

Kada je riječ o oglašavanju na društvenim mrežama, Facebook zadržava svoju dominaciju u industriji. Istraživanje OnlyAccounts.io za 2023. godinu otkriva da gotovo 90% marketinških stručnjaka preferira Facebook kao glavnu platformu za oglašavanje. To je čak 10% više od Instagrama, dok TikTok zaostaje s tri puta manjim udjelom od Facebooka.

Statistike:

  • Facebook: 90%
  • Instagram: 80%
  • LinkedIn: 65%
  • YouTube: 54%
  • Twitter: 44%
  • TikTok: 26%

Ovo istraživanje također je istraživalo buduće planove marketinških stručnjaka. Oko 53% njih izjavilo je da će povećati korištenje Facebooka u budućnosti, dok je samo 5% planiralo smanjiti svoje budžete za Facebook oglase. Također, 66% marketinških stručnjaka planira povećati korištenje Instagrama i YouTubea.

Globalni Tržišni Udio:

Kada je riječ o globalnom tržištu oglašavanja na društvenim mrežama, Meta (koja uključuje Facebook i Instagram) dominira sa zapanjujućih 55% tržišnog udjela. To je gotovo četiri puta više od drugog po veličini brenda, LinkedIn-a. Ostali brendovi poput Snapchat-a, Reddita, Pinteresta, Twittera i ByteDance-a dijele manji tržišni udio.

U 2022. godini, brendovi su potrošili impresivnih 189,5 milijardi dolara na reklame na društvenim mrežama. Očekuje se da će se ova cifra povećati na 207 milijardi dolara u 2023. i nastaviti rasti, dostižući 247 milijardi dolara do 2027. godine, prema Statisti.